De sportfysiotherapeut draagt zorg voor preventie, advisering en behandeling van cliënten met sport gerelateerde aandoeningen in verschillende leeftijdscategorieën met enkelvoudige, meervoudige of complexe gezondheidsproblematiek.

De sportfysiotherapeut speelt een belangrijke rol op het gebied van preventie, voorlichting, advies en behandeling voor iedereen die wil gaan sporten of sport als hobby of beroep heeft.

Belangrijk hierbij is te doen wat nodig is om de onderliggende oorzaak van de problematiek gunstig te beïnvloeden. Op deze manier kan de sporter weer in de best mogelijke fysieke, psychische en sociale conditie komen.

Ook ziet de sportfysiotherapeut in zijn praktijk andere doelgroepen, zoals ouderen en kinderen, waarbij sport juist wordt ingezet als onderdeel van de therapie. De meeste klachten waarmee men naar de sprotfysiotherapeut gaat, zijn blessures aan de knie, schouder en enkel. De therapie richt zich niet alleen op het herstel van de getroffen gewrichten, maar kan ook bedoeld zijn om juist die lichaamsdelen te trainen die nog wel belastbaar zijn. De sportfysiotherapeut werkt veel en intensief samen met andere disciplines in de zorg.

Daarnaast is de master sportfysiotherapeut opgeleid om innoverend te zijn en deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek op het gebied van preventie en herstel van sportblessures.